×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

1r de Maig | Des de 14 països i en 6 idiomes: gran acte de la Fracció Trotskista - Quarta Internacional

Aquest primer de maig, amb una traducció simultània en 6 idiomes i des de 14 països, la Fracció Trotskista - Quarta Internacional va realitzar un acte internacionalista en un nou aniversari del dia internacional dels treballadors i treballadores.

EsquerraDiari.cat

dissabte 2 de maig de 2020
Facebook Twitter

1 de maig - Acte internacionalista - YouTube

Des de les 20hs de l’Estats espanyol, amb més de 7.000 persones connectades simultàniament des de diferents països d’Amèrica Llatina, els Estats Units i Europa, es va realitzar l’acte virtual que en aquesta quarantena va organitzar la Fracció Trotskista - Quarta Internacional que uneix a organitzacions socialistes i revolucionàries de 14 països, de la qual participa el CRT de l’Estat espanyol. Poc després de finalitzar l’acte es continuava reproduint i ja l’havien vist des de gairebé 25.000 connexions, en moltes d’elles diverses persones juntes.

Nord i el centre d’Amèrica

Envia el seu missatge des dels Estats Units Tre Kwon, infermera de Nova York i cronista del diari Left Voice

“La meva mare, a la recerca del Somni Americà, va emigrar als Estats Units. Però el somni no podrà pagar el seu habitatge o menjar. No la protegirà en el seu treball. No portarà de tornada els 59.000 morts de COVID-19 als Estats Units. Treballo al costat d’ella i a altres dos milions d’infermeres, el 90% de nosaltres dones. El treball ’feminitzat’ està subvalorat en la nostra societat. Però ara, amb la crisi de la salut, es veu que el treball social reproductiu és absolutament essencial. Nosaltres, les dones treballadores, som essencials. La desastrosa gestió de la pandèmia per part de Donald Trump ha causat molts milers de morts - més enllà de la ‘inevitable’ fatalitat pel coronavirus”.

“Bernie Sanders va captar la desil·lusió amb el règim polític i la seva campanya realment va impulsar o va reflectir les aspiracions d’una societat més humana, amb demandes progressistes i en favor dels treballadors com un sistema de salut pública. Però Bernie va lligar la seva destinació al Partit Demòcrata des del principi i aquest va impedir la seva candidatura, va donar tot el seu suport a Joe Biden, just en el moment en què més necessitem una política radical. De fet, Sanders fins i tot va votar pel rescat de 2 bilions de dòlars”.

Des de Mèxic envia el seu missatge Flora Aco, treballadora estatal reinstal·lada, militant del Moviment de Treballadors Socialistes (MTS) i membre de la Izquierda Diario de Mèxic.

“Al país amb més feminicidis del continent, són infermeres, metgesses, treballadores de neteja els qui encapçalen les protestes que creixen en el sector salut. Exigeixen, al costat dels seus companys, inputs, equips de bioseguretat, màscares i guants, i enfronten les conseqüències de la desastrosa política sanitària d’aquest govern”.

“Esquerra Diari Mèxic, part de la Xarxa Internacional que impulsa la Fracció Trotskista, s’ha convertit en una veu de les i els treballadors que lluiten en tot el país, des de les obreres de la "maquilas", fins als i les migrants, i els pobles originaris en defensa del territori. Estem sembrant les idees i el programa revolucionari i anem per més. Per això adherim a la convocatòria llançada pel Front d’Esquerra i dels Treballadors de l’Argentina a una Conferència Llatinoamericana”.

Després, des de Costa Rica parla Paola Zeledón, treballadora d’un call center, militant d’Organización Socialista (OS) i cronista de la Izquierda Diario Costa Rica.

"El virus és natural, però el capitalisme és la causa de la crisi que ha assotat fins i tot a les ciutats més importants del món. A Costa Rica enmig d’aquesta crisi el govern de Carlos Alvarado ha fet tot el possible per a mantenir el guany dels empresaris i grans capitalistes. El treball informal i precari aconsegueix en aquest moment el 47% de la força de treball, i a més el capital transnacional i imperialista saqueja els recursos del país mitjançant el deute extern i l’explotació de milers en zones franques i agroindústria".

Europa

Continua el nostre company Santiago Lupe, historiador, dirigent del Corrent Revolucionari de Treballadores i Treballadors (CRT) i director de la Izquierda Diario de l’Estat Espanyol i Esquerra Diari a Catalunya.

“Aquest nou pla de rescat dels capitalistes l’està aplicant novament un govern socialiberal del PSOE com es va fer en 2008, però aquesta vegada ho fa també al costat de Podemos. Una esquerra que es va presentar com a nova però que tenia la vella recepta de reformar el capitalisme. Avui milers veuen com els que van néixer impugnant l’ajust del 2008, estan al capdavant d’un ajust encara pitjor, perquè han assumit ser part ni més ni menys que un govern de la quarta potència imperialista europea. És a dir, ser els advocats de les multinacionals espanyoles que exhaureixen les riqueses dels nostres pobles germans a Amèrica Llatina i altres continents”.

"Per això per a poder fer front a la catàstrofe econòmica i social que ens preparen els capitalistes, és necessari construir una altra esquerra, una esquerra revolucionària i de la classe obrera, que s’oposi radicalment a les il·lusions que és possible frenar-li els peus a la patronal i els mercats gestionant l’Estat capitalista. Una esquerra de la classe treballadora, les dones i la joventut, independent de tots els partits patronals, que llevant un programa perquè la crisi la paguin els capitalistes."

Et pot interessar: Avancemos en dar pasos hacia un partido unificado de la izquierda revolucionaria, la clase trabajadora, las mujeres y la juventud

"Des del CRT estem plantejant als grups de l’extrema esquerra de l’Estat espanyol que comparteixen aquesta perspectiva que intervinguem en aquesta crisi amb un programa comú i obrir la discussió sobre com avançar a posar en peus un partit unificat de l’esquerra revolucionària. Un pol de l’esquerra revolucionària, amb independència de classe, que cridi a organitzacions com a Anticapitalistes, que acaba de trencar amb Podemos, o la CUP de l’esquerra independentista catalana, a trencar definitivament amb tota il·lusió en la gestió de l’Estat imperialista espanyol o l’aliança amb la burgesia independentista catalana, per a enfrontar una crisi en la qual no caben sortides intermèdies."

Li segueix en l’ús de la paraula Charlotte Ruga, infermera d’obstetrícia a Munic, Alemanya, militant de Revolutionären Internationalistischen Organisation (RIO) i del diari Klasse Gegen Klasse.

“El món mira cap a Alemanya com a bon exemple davant la pandèmia del coronavirus. Però també aquí són els treballadors els que paguen la crisi. 770.000 empreses estan treballant a temps parcial i la desocupació afectarà 3 milions de treballadors. Mentrestant, les empreses reben centenars de milers de milions d’euros en paquets de rescat i subsidis, pagats amb els fons dels treballadors”.

“Amb la crisi s’està intentant dividir encara més a la nostra classe, fent-nos competir entre nosaltres. A Hamburg van desallotjar un camp de refugiats, i els controls racistes de la policia augmenten tots els dies. La violència domèstica contra la dona va augmentar, a més de que els costos de tancament de les guarderies i les escoles es descarreguen sobre les dones en les llars”.

Des de França parla Gaëtan Gracia, delegat de la CGT en la indústria aeronàutica, militant del Nou Partit Anticapitalista|Révolution Permanent i cronista del diari Révolution Permanent.

"En la indústria aeronàutica, sector en el qual treballo, hem lluitat per a tancar la majoria de les fàbriques a mitjan març, perquè consideràvem que no hi havia res essencial a lliurar avions a les aerolínies que ja tenien els seus paralitzats. Hem vist ràpidament com Airbus, juntament amb el govern, intentaven reobrir les fàbriques, fins i tot si això significava usar centenars de milers de masteguessis per a reprendre la producció, en lloc de donar-les-hi al personal sanitari. Enfront d’això, aixequem la veu amb una consigna: la del control obrer. Perquè han de ser els obrers els que controlin les mesures sanitàries. No tenim cap confiança en els patrons. Són els propis treballadors els que han de controlar els llibres de comptabilitat, els comptes de les empreses, sobretot d’aquelles que diuen tenir dificultats per a justificar els acomiadaments".

"La nostra política és l’internacionalisme i l’anti-imperialisme. És amb aquesta lògica que a França lluitem per la construcció d’un gran partit revolucionari que agrupi militants i corrents de diverses tradicions i diversos originis. Lluitem, dins del Nou Partit Anticapitalista, amb aquesta perspectiva, començant per l’agrupament del Nou Partit Anticapitalista i de Lutte Ouvrière, els dos partits trotskistes, entorn d’un debat que extregui les lliçons de les experiències de lluita de classes dels últims anys".

"Creiem que és possible construir un partit que tingui un programa i una estratègia realment revolucionaris i que lluiti pel comunisme, és a dir, per un món del demà que estigui organitzat en funció de les nostres vides i no dels seus guanys".

I des d’Itàlia envia el seu missatge Scilla Di Pietro, treballadora de la gastronomia, militant de la Frazione Internazionalista Rivoluzionaria (FIR) i cronista de la Voce delle Lotte

.

“Enmig d’aquesta crisi, un clima d’unitat nacional s’ha imposat a Itàlia, entorn del President Conte, que es presenta a si mateix com el “pare de la pàtria”. Però la lluita dels obrers ha començat a trencar aquest front reaccionari. Els treballadors metal·lúrgics i els de la logística, amb mobilitzacions i vagues salvatges han transformat la ira en lluita”.

“Durant la vaga general del 25 de març, molts metges, infermers i infermeres van participar també amb un minut de vaga, demanant als treballadors que lluitin també per ells. Són un exemple per a la classe obrera a tot el món”.

Amèrica del Sud

Ángel Arias parla des de Veneçuela. Ell és treballador estatal i exportaveu de la lluita pel contracte col·lectiu. Milita en la Lliga de Treballadors pel Socialisme (LTS) i escriu en La Izquierda Diario Veneçuela.

“La crisi del Covid-19 ha vingut a aprofundir els patiments del poble, l’autoritarisme del govern i el rol criminal de les sancions imperialistes. A Veneçuela arrosseguem una de les més profundes crisis de tota la seva història, amb una violenta extensió de la fam i la misèria, amb precedents sol en els conflictes armats que va viure el país en el segle XIX”.

Des de l’Uruguai envia el seu missatge Karina Rojas, integrant de l’Agrupació de Dones Pa i Roses i del Corrent de Treballadors Socialistes (CTS). Impulsa La Izquierda Diari Uruguai.

“A l’Uruguai tornem a tenir un govern de dreta, que, en els primers moments de la crisi per la pandèmia, no va dubtar a aplicar majors exoneracions als capitalistes, a habilitar enviar a l’assegurança d’atur a tota la seva plantilla laboral, cobrant part del seu salari, i a manar lleis al parlament que reforcen aparell repressiu”.

A Bolívia es troba la Violeta Tamayo, referent de Pan y Rosas i de la Liga Obrera Revolucionaria por la Cuarta Internacional (LORCI). Cronista de la Izquierda Diario Bolívia.

"Des de Bolívia volem commemorar aquest 1r de Maig a les treballadors i treballadors del camp i de la ciutat, especialment, enmig d’aquesta crisi política, als qui van enfrontar valerosament el cop d’estat cívic, militar, clerical, policial i empresarial que s’ha assestat gràcies a l’imperialisme, a l’OEA i a grups de la dreta regional al novembre de l’any passat".

"Estem orgulloses i orgullosos, companys i companyes, de ser part d’un corrent internacional que a través de l’Esquerra Diari ha ajudat a trencar el cèrcol mediàtic que es volia imposar sobre les massacres, sobre les tortures, i sobre les detencions. Saludem a les valentes famílies de Senkata, d’Ovejuyo i de Sacaba, els qui han estat l’avantguarda en aquesta resistència, i els qui han, a més, barallat per justícia, i per llibertat per a les i els presos polítics".

Marcello Pablito parla des del Brasil. És treballador de la Universitat de São Paulo i milita en el Movimento Revolucionário de Trabalhadores (MRT). Escriu en Esquerda Diário.

“Quan va començar la pandèmia, Bolsonaro va dir que ’el brasiler pot submergir-se en una claveguera que no passa res’. Això en un país on més de 30 milions de persones no té accés ni tan sols a l’aigua potable i on la majoria dels negres són els que més moren producte d’aquesta pandèmia”.

“Més que mai, hem de recuperar els sindicats a les mans de la classe treballadora i impedir que aquesta burocràcia venuda destorbi en la nostra organització i la nostra unitat. Hem de defensar als treballadors precaris, els terceritzats, els informals, aquesta joventut que està deixant la seva vida 12 hores per dia damunt d’una bicicleta. Hem de defensar als nostres germans immigrants que estan sent humiliats o morts a les fronteres, com passa a la frontera amb Veneçuela aquí al Brasil”.

Des del Perú envia la seva salutació Cecilia Quiroz, estudiant d’Història i militant del Corrent Socialista de les i els Treballadors (CST). Escriu en La Izquierda Diari Perú.

“El president va anunciar un pla de rescat milionari als bancs i els grans empresaris, a l’una, va permetre la suspensió perfecta de labors amb la qual cosa milers de treballadors es quedaran sense salari per tres mesos. Un atac a la classe treballadora d’aquesta magnitud no s’aplicava des de Fujimori i tot això amb la complicitat de la burocràcia sindical. El Frente Amplio i el Nuevo Perú, que fan part de l’esquerra neo reformista, saluden al govern pel lliurament de bons focalitzats que estan lluny de cobrir la canastra bàsica familiar i molt lluny d’arribar a tots els treballadors i sectors populars afectats".

Des de Xile pren la paraula Lester Calderón, president del Sindicat 1 Orica - Confederació de Treballadors Industrials Constramet i militant del Partit de Treballadors Revolucionari (PTR). Part del staff de la Izquierda Diari Chile.

“A Xile la rebel·lió popular va aconseguir sacsejar l’agenda política i posar-li un fre a les reformes neoliberals que volia aprofundir el govern. Avui volen aprofitar la pandèmia per a reprendre i redoblar aquestes mesures”.

“Aquí a Antofagasta, una ciutat minera, portuària i industrial que va ser un dels epicentres de la rebel·lió popular, des del Comitè d’Emergència i Resguard hem impulsat la solidaritat i també som part de la coordinació de sindicats com el de SGS Minerals, SGS Xile i Buró Veritas, que avui lluiten units contra els acomiadaments. També des del sindicat de treballadors d’Orica, del qual sóc part, al costat dels miners de Guanac i les professores, donem suport a la lluita de les treballadores de neteja de l’Hospital d’Antofagasta que van barallar per inputs i condicions d’higiene i van triomfar”.

L’acte el tanca Raúl Godoy des de Neuquén, l’Argentina. És obrer de Fasinpat (ex Zanon) diputat (MC) pel FIT a Neuquén i dirigent del Partit dels Treballadors Socialistes (PTS). Impulsor i columnista d’aquest diari.

“La nostra acumulació teòrica, política, el desenvolupament de la nostra xarxa de diaris, els acords programàtics, tàctiques electorals i d’acció que hem arribat amb diferents corrents al llarg d’aquests anys són un gran pas però sabem que són suficients. La nostra tasca més important és convocar a noves generacions de joves, dones i treballadors perquè abracin amb força les idees revolucionàries, que s’apropiïn de totes les eines desenvolupades i que vulguin anar per més".

"La invitació que volem fer en aquest acte als i les milers que es van connectar des de diferents punts del món és que se sumin a construir aquest partit internacional i revolucionari de la classe obrera. Aquesta organització dels esclaus insurrectes que organitzi la força necessària per a enfrontar els patiments i les penúries a les quals ens voldran continuar sotmetent tots els capitalistes. El nostre corrent internacional aposta també a la calor de la lluita de classes a confluir amb partits, grups, sectors i corrents dels més diversos països amb els qui compartim experiències de combat polític i als carrers cap a un moviment comú, per una internacional de la revolució socialista, que per a nosaltres implica la reconstrucció de la IV Internacional. A aquesta ambiciosa i apassionant tasca, els i les convidem”.

Et pot interessar: Davant del coronavirus i la crisi de la salut pública: les nostres vides valen més que els seus guanys!


Facebook Twitter
La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l'escàndol Pegasus

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l’escàndol Pegasus

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!