×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Abusos i explotació laboral en hotels del Mundial a Qatar

Ho va denunciar l’ONG britànica Equidem. Ocorre en la majoria de les cadenes hoteleres destinades a allotjar equips i aficionats per al mundial de Futbol. La denúncia se suma a les realitzades prèviament sobre les condicions de treball i les morts ocorregudes durant la construcció d’estadis i infraestructura i sobre la superexplotació de la mà d’obra migrant que és el 90% del total dels treballadors del país.

Redacció internacional

dissabte 19 de novembre
Facebook Twitter

Els immigrants que treballen als hotels de Qatar associats amb la FIFA per allotjar als equips i aficionats durant el Mundial de Futbol que tindrà lloc entre novembre i desembre sofreixen situacions d’abús i explotació, propiciades per la legislació laboral del país, segons denunciava aquest dijous una ONG.

L’organització britànica Equidem, especialitzada en la defensa dels drets humans i laborals, ha publicat un informe basat en entrevistes a 80 treballadors d’establiments a la regió del golf Pèrsic, la majoria de 13 dels 17 grups hotelers que tenen convenis d’associació amb l’organització de l’esdeveniment.

Entre els abusos que aquests empleats denuncien hi ha la discriminació salarial sobre la base de la nacionalitat i l’ètnia, l’impagament i la retallada unilateral de salaris, la sobrecàrrega de treball, l’assetjament sexual a les dones per parts dels seus companys, la terminació del contracte sense avís previ o la falta de mesures sanitàries adequades.

Equidem atribueix aquestes situacions al "context legal i governamental", ja que "se’ls nega als treballadors el dret fonamental a associar-se, i són sotmesos a una vigilància i control intensius per part dels ocupadors, així com al temor de represàlies -inclosa la deportació a instàncies de l’ocupador- per defensar els seus drets".

L’ONG recorda que, com en la resta de països del golf Pèrsic, la majoria dels treballadors immigrants a Qatar, que com els seus veïns depèn en gran manera de la mà d’obra estrangera, prové de països d’africans (com Kenia, Ghana, Uganda o el Marroc) o del sud d’Àsia (l’Índia, Bangladesh, Indonèsia, Filipines...).

Qatar ha vingut negant les denúncies i la FIFA mirá convenientment per a un altre costat mentre deixa córrer els negocis, regats literalment de sang i suor migrant.

Aquesta denúncia se suma a les realitzades prèviament per les condicions de treball en la construcció d’estadis i infraestructura on van morir centenars de treballadors i la situació quotidiana dels migrants que es veuen obligats a viure en condicions de semiservitud o endenutar-se per poder treballar.

L’any passat el diari britànic The Guardian ja havia denunciat més de 6.500 morts de migrants durant la dècada que va durar la construcció d’infraestructura per al mundial.

La terrible xifra de morts a Qatar es revela en llargs fulls de càlcul de dades oficials que enumeren les causes de mort: múltiples ferides contundents a causa d’una caiguda des certa altura; asfíxia per penjament; causa indeterminada de mort per descomposició per altes temperatures. Però entre les causes, la més comuna és, amb molt, les anomenades "morts naturals", sovint atribuïdes a insuficiència cardíaca o respiratòria aguda.

Segons les dades obtingudes per The Guardian, el 69% de les morts entre els treballadors indis, nepalesos i de Bangladesh es classifiquen com a “naturals”, i amaguen en realitat les terribles condicions de treball, de jornades extenuants sota temperatures insuportables.

Les noves denúncies no fan més que confirmar el lucratiu negoci del futbol, que descansa sobre l’esquena de milers de treballadors hiperexplotats, no només a Qatar, sinó en cada esdeveniment oficial d’escala mundial.


Facebook Twitter
Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

L'ANC convoca a una manifestació davant l'ampliació del delicte de desordres greus

L’ANC convoca a una manifestació davant l’ampliació del delicte de desordres greus

CGT Catalunya: "Més repressió a la protesta a canvi d'eliminar la sedició"

CGT Catalunya: "Més repressió a la protesta a canvi d’eliminar la sedició"

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d'habitatge

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d’habitatge

El govern s'assegura la majoria per aprovar els Pressupostos després de pactar amb EH Bildu

El govern s’assegura la majoria per aprovar els Pressupostos després de pactar amb EH Bildu

Rècord d'encariment de la cistella de la compra a l'octubre amb una alça de preus del 15%

Rècord d’encariment de la cistella de la compra a l’octubre amb una alça de preus del 15%

La reforma del delicte de malversació podria afavorir a condemnats pels casos ERE, Noos i Gürtel

La reforma del delicte de malversació podria afavorir a condemnats pels casos ERE, Noos i Gürtel