×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Amnistia Internacional considera positiva l'eliminació del delicte de sedició a l'Estat Espanyol, però posa en dubte la garantia del dret a la protesta social dels moviments socials sota la nova reforma.

EsquerraDiari.cat

dijous 24 de novembre
Facebook Twitter

La reforma de Codi Penal espanyol acordada entre el PSOE, Unidas Podemos i ERC és una arma de doble tall segons Amnistia Internacional. Per a aquesta organització, si bé elimina el delicte de sedició, endureix les penes per desordres públics. En aquest sentit, valora positivament la supressió d’aquest delicte sense deixar d’assenyalar els perills en les modificacions introduïdes.

Per a aquesta organització, la reformulació que es fa dels desordres públics pot posar en perill el dret a la protesta social. El fet que els “desordres públics agreujats” castiguin la mera possibilitat de generar situacions on l’ordre públic es vegi alterat és una de les crítiques realitzades per l’entitat. Els supòsits que no impliquen violència real, com per exemple la interrupció del trànsit, són un altre dels aspectes qüestionats per Amnistia Internacional.

Alhora, el delicte d’invasió i ocupació de seus de persones jurídiques que es va introduir en la reforma del Codi Penal l’any 2015 no sols continua, sinó que fins i tot ara se sanciona encara que siguin realitzats sense violència ni intimidació. Així, la penalització d’actes no violents és un punt més que es manté, aplicat a tota situació on es produeixi “una pertorbació rellevant de l’activitat normal” de l’entitat, la qual cosa és una formulació totalment ambigua, com assenyalen des d’Amnistia.


Facebook Twitter
Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics