×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Contra la distòpia capitalista: la lluita per una societat socialista sense explotació ni opressió

Xerrada de Pablo Castilla i Santiago Lupe en la qual es repassen els principals moments en què l'equilibri capitalista va ser posat a prova al segle XX i la necessitat de preparar-se perquè les tendències a la seva crisi puguin convertir-se en revolucions triomfants que permetin conquistar una societat socialista. En el tancament de la IV Escola d'Estiu Anticapitalista i Revolucionària de la CRT a Barcelona, els dies 7,8 i 9 de juliol del 2022.

Santiago Lupe

Pablo Castilla

dilluns 18 de juliol
Facebook Twitter

Publiquem el vídeo de la xerrada amb la qual va tancar la IV Escola d’Estiu de la CRT a Barcelona, a càrrec de Santiago Lupe i Pablo Castilla.

En ella Lupe va traçar un repàs a les principals fites de l’època de crisi, guerres i revolucions que es va inaugurar amb l’esclat de la I Guerra Mundial, prenent el concepte de crisi, ruptures i restauracions de l’equilibri capitalista plantejat per León Trotsky a la III Internacional per analitzar la situació internacional i l’estat de salut de la dominació capitalista.

Va abordar especialment les oportunitats revolucionàries que s’havien plantejat per a superar el capitalisme, tant durant la crisi dels 30, en la immediata postguerra mundial i durant l’ascens de la lluita de classes del 1968 fins al 1981. Va analitzar el rol de les direccions reformistes, estalinistes i populistes per evitar-lo i els límits que des de l’extrema esquerra i en particular, les organitzacions del trotskisme de postguerra, per aconseguir imposar una alternativa.

Es va detenir a explicar els orígens de l’ofensiva neoliberal, les seves conseqüències en les condicions de vida, conquestes i capacitat de lluita dels explotats, i també les contradiccions que van acabar esclatant en la crisi del 2008. Finalment va abordar les principals línies de falla de l’equilibri capitalista en l’ordre econòmic, geopolític i de la lluita de classes, que reactualitzen la vigència de la lluita per un altre ordre social basat.

Castilla va continuar debatent el sentit comú impost després de l’ofensiva neoliberal d’acceptació com a inevitable del capitalisme i les seves catàstrofes.

Va abordar el paper que juga, com a ofensiva ideològica reaccionària, la moda distòpica que inunda sèries, pel·lícules i literatura, especialment a la joventut. Contra elles, es va detenir a tractar de demostrar la possibilitat i necessitat de barallar per una altra societat en la qual es posi en el centre la satisfacció de les necessitats socials, tant pel desenvolupament tecnològic i productiu existent, com pels elements del “comunisme” com a moviment que s’expressen en lluites i accions protagonitzades per les i els treballadors.

Va defensar un projecte de societat socialista no sols des d’una visió superadora del capitalisme, sinó també com l’única via per a evitar les seves crisis. A la seva vegada, va desmuntar la no-alternativa que representen les propostes de reforma o humanització d’aquest sistema, així com l’espera passiva al fet que col·lapsi i caigui, les quals no donen sortida a les crisis per a la classe treballadora i els sectors populars. La lluita per l’expropiació dels expropiadors és condició de possibilitat per a poder establir les seves bases, i l’únic fre realista a crisi com el guerrerisme o la destrucció del planeta.

Va acabar apel·lant a organitzar-se, militar i treballar per construir organitzacions revolucionàries que lluitin per aquesta perspectiva, que s’enfilin en la lluita de la classe treballadora, la joventut i els sectors populars i es preparin conscientment per a barallar per canalitzar els processos de lluita de classes que puguin donar-se a aconseguir la victòria.


Facebook Twitter

Santiago Lupe

Nació en Zaragoza, Estado español, en 1983. Es director de la edición española de Izquierda Diario. Historiador especializado en la guerra civil española, el franquismo y la Transición. Actualmente reside en Barcelona y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.


Una Diada que confirma el rebuig als partits processistes

Una Diada que confirma el rebuig als partits processistes

Diada de Catalunya: els partits processistes no representen la lluita per l'autodeterminació i l'amnistia

Diada de Catalunya: els partits processistes no representen la lluita per l’autodeterminació i l’amnistia

Les vagues d'educació aconsegueixen una primera victòria: la lluita i organització no s'aturen!

Les vagues d’educació aconsegueixen una primera victòria: la lluita i organització no s’aturen!

Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

El Govern negocia amb la patronal i sindicats una nova retallada en les pensions

El Govern negocia amb la patronal i sindicats una nova retallada en les pensions

Bloqueig del CGPJ: que els jutges siguin elegits per vot popular, no per la casta política i judicial

Bloqueig del CGPJ: que els jutges siguin elegits per vot popular, no per la casta política i judicial

10,4% d'inflació a l'agost: A baix els pressupostos militaristes, amunt els salaris!

10,4% d’inflació a l’agost: A baix els pressupostos militaristes, amunt els salaris!

Yolanda Díaz ministra de les treballadores? així podria pujar el seu govern els sous de 10 milions i no ho fa

Yolanda Díaz ministra de les treballadores? així podria pujar el seu govern els sous de 10 milions i no ho fa