×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Eleccions als Estats Units: sense definició en l’escrutini Trump denuncia frau

divendres 6 de novembre de 2020
Facebook Twitter

Mentre l’elecció presidencial continua sense definir-se, el president Donald Trump, va insistir aquest dijous amb les denúncies d’irregularitats en els comicis i va assegurar que si es prenguessin en compte el que ell va denominar com "els vots legals", guanyaria l’elecció.

"Si compten els vots legals, jo guanyo fàcilment, i si compten els vots il·legals, tractaran de robar-nos l’elecció", va emfatitzar el mandatari en una conferència de premsa. Amb aquesta frase va apuntar contra el comptatge dels vots per correu, que continua en alguns estats claus.

Trump va repassar la situació estat per estat, indicant que ja han presentat recursos legals per a detenir el comptatge de vots i va rematar: "No deixarem que la corrupció ens robi l’elecció".

Diverses querelles van ser presentades per a frenar el còmput de vots en Nevada, Pennsilvània, Michigan i Geòrgia. L’estratègia del president és judicialitzar les eleccions i frenar el comptatge en els estats en els quals està perdent per poc, mentre que demana recompte en uns altres, com Wisconsin.

A més va apuntar als mitjans de comunicació, als enquestadors i va sostenir que els demòcrates: "Deien que hi hauria una gran ona blava i el que va haver-hi és una gran ona vermella".

El candidat republicà va assegurar que el seu objectiu és "defensar la integritat de les eleccions" alhora que va carregar contra la "corrupta màquina demòcrata" a Michigan i Pennsilvània i va prometre una gran ofensiva legal.

Més aviat Trump havia publicat en el seu compte de tuit un missatge contundent de l’estil a què està acostumat: "PAREU EL COMPTATGE".

Aquest dijous l’escrutini segueix sense definir-se en els estats claus. Nevada és un d’ells i segons les projeccions dels mitjans estatunidencs el demòcrata Joe Biden avantatja a Trump per menys d’un punt percentual. A Nevada, igual que en diversos estats la diferència és tan petita que es pot especular amb què els resultats es girin amb el pas de les hores, modificant el resultat de l’elecció.

La conferència de premsa de Trump confirma l’estratègia, buscant portar a la via judicial la definició. La querella presentada a Nevada forma part d’aquesta estratègia, poc després que s’iniciés el còmput dels vots i se suma a les ja presentades a Pennsilvània, Michigan i Geòrgia.

Nevada és un dels anomenats estats "frontissa" -que poden caure tant del costat republicà com del demòcrata- i atorga sis compromissaris al Col·legi Electoral dels EUA, just el número que necessita Biden, segons les projeccions de mitjans com Fox News o Politico per a arribar als 270 i convertir-se en el futur president dels EUA.

Les denúncies de Donald Trump li agreguen incertesa a la definició electoral i una crisi que podria escalar si s’estén en el temps.

El dimecres a la nit prop d’un centenar de partidaris de Trump es van reunir amb rifles d’assalt i pistoles fora d’un col·legi electoral en el comtat de Maricopa, Arizona, per a exigir que el personal continuï processant les butlletes. La interrupció va obligar a tancar el centre de votació. En altres estats que afavoreixen a Trump van exigir que es freni el recompte.

Del costat demòcrata Joe Biden insisteix a cridar a confiar passivament que l’escrutini li permeti aconseguir els delegats necessaris per a guanyar en el Col·legi Electoral.

Minuts després de la conferència de premsa de Trump, el candidat demòcrata, Biden, va publicar un breu missatge en la xarxa social twitter "mantinguem la fe".

El clima en general és molt tibant, el mal funcionament d’aquest procés té a veure amb aquest sistema electoral que està en fallida: encara hi ha butlletes que estan arribant, perquè el sistema postal funciona molt malament, perquè va ser desfinançat.

En petites i grans ciutats va haver-hi mobilitzacions. No es pot dir que van ser massives, però sí que esteses, com a signe de polarització. A Nova York, Los Angeles va haver-hi manifestació dels dos sectors. Es van registrar enfrontaments amb la Policia i repressió. La base dura pro armes del trumpisme es va manifestar en diversos punts del país buscant generar una gran pressió social.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

25M: Les estudiants a la vaga amb el professorat: acabem amb les retallades i desobeïm la sentència contra el català!

25M: Les estudiants a la vaga amb el professorat: acabem amb les retallades i desobeïm la sentència contra el català!

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya