×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

Els tres morts a la mina de Súria eren estudiants de de la UB i la UPC, un d'ells estava en pràctiques d'un conveni de col·laboració UPC-ICL Iberia. Contracorrent denúncia que la casta universitària doni llum verda a convenis de pràctiques o contractació precària amb una empresa on han mort 20 treballadors des de 1990.

Contracorrent

divendres 10 de març
Facebook Twitter

En el matí d’aquest dijous, la notícia d’un nou crim patronal - mal anomenat accident laboral- a la mina de potasses de Súria ens ha commocionat a tots. Tres treballadors perdien la vida a 650 metres de profunditat a causa d’un despreniment de terra.

A última hora de la tarda transcendia que els morts eren 3 estudiants universitaris. Un d’ells estudiava el doctorat de Ciències de la Terra a la UB i els altres dos un màster a la UPC. Un d’aquests últims estava treballant en règim de pràctiques. La UPC ha reconegut que havia iniciat recentment aquestes pràctiques en el marc d’un conveni de cooperació educativa d’aquesta universitat amb l’empresa responsable del pou, ICL Iberia.

L’empresa responsable del pou, ICL Iberia, acumula un llarg historial de sinistralitat laboral, amb 20 treballadors morts en les seves instal·lacions des de 1990. En 2020 els seus més de 400 treballadors es van declarar en vaga indefinida en resposta a un d’aquests “accidents” mortals, exigint que es complís el Pla de Sosteniment Integral. Justament aquestes mesures són les imprescindibles per evitar despreniments de terra en les galeries.

Amb aquests antecedents, en quin moment els equips rectorals i de decanats de la UPC van considerar oportú donar llum verda a convenis per a la realització de pràctiques o contractes formatius a ICL Iberia?

A la precarietat estructural, quan no directament treball gratuït, d’aquest règim de pràctiques, li van afegir l’haver d’exercir el treball en una empresa amb un historial manifest d’anteposar la set de beneficis a la seguretat i la vida dels seus treballadors.

Aquest divendres, la casta universitària ha convocat un minut de silenci. Des de Contracorrent ens solidaritzem amb els companys, amics i familiars dels estudiants morts, i els acompanyarem en les mostres de condòl que es realitzin.

Al mateix temps no deixarem de denunciar la responsabilitat dels qui dirigeixen la UPC, la UB i la resta d’universitats públiques i els seus intents de rentar-se la cara. És el seu model d’universitat-empresa i els seus un i mil llaços amb companyies i signatures com ICL Iberia, el que els converteixen en corresponsables de la tragèdia esdevinguda a Súria.

És necessari lluitar perquè una comissió independent, conformada per treballadors i tècnics per ells designats, esclareixi el succeït i el càstig als responsables, i que els sindicats responguin amb mesures de força per a fer això possible i acabar amb tots els incompliments en mesures de seguretat de l’empresa.

Els equips de decanats i rectorals responsables dels convenis amb ICL Iberia han d’abandonar immediatament els seus càrrecs i que una comissió independent conformada per una majoria estudiantil, professors no catedràtics i personal no docent, determini les responsabilitats i mesures a prendre.

Alhora, exigim l’anul·lació immediata de tot conveni amb empreses denunciades per vulneració de les mesures de seguretat laboral o els drets sindicals, en la perspectiva de suprimir el règim de pràctiques i la remuneració de tota activitat en centres de treball en acord a la categoria que s’exerceixi i amb plens drets sindicals.


Facebook Twitter

Contracorrent

Catalunya

Pablo Castilla: “Sobren els motius perquè els qui vam sortir fa dos anys per la llibertat de Hasél tornem als carrers”

Pablo Castilla: “Sobren els motius perquè els qui vam sortir fa dos anys per la llibertat de Hasél tornem als carrers”

Comença el judici a Laura Borràs per prevaricació

Comença el judici a Laura Borràs per prevaricació

El Ministeri de l'interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

El Ministeri de l’interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”