×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Sanitat limita el preu dels antígens a 2,94 euros. Per què no també el de la llum?

La mesura arriba tard, amb una sisena onada desfermada entre altres raons pels problemes d'accés a aquests test. No obstant, es demostra que el govern té capacitat per a fixar preus màxims de productes de primera necessitat. No fer-ho amb la llum és simplement per a no tocar els beneficis de les grans elèctriques.

Sergio Linares

dijous 13 de gener
Facebook Twitter

A partir del pròxim dissabte les farmacèutiques i distribuïdores no podran continuar cobrant els fins i tot més de 10 euros que han estat demanant en les últimes setmanes per l’adquisició d’un test d’antígens. La mesura ha estat anunciada aquest dijous per la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

El preu fixat, 2,94 euros, queda per sobre dels 2 euros de Portugal o els 80 cèntims pels quals es pot adquirir a Alemanya. Però sobretot és una mesura que, com és habitual, el govern del PSOE i Unides Podem pren tard. La impossibilitat de milions de persones per a accedir a aquesta prova diagnòstica, i davant el col·lapse en el qual es troba l’atenció primària i el testatge per PCR de la sanitat pública, és una de les causes de l’escalada de contagis de la sisena onada que ja està posant a la vora del col·lapse les UCI de 26 províncies.

Mentre per a l’aprovació de limitacions de drets, com el passaport covid o els tocs de queda en algunes comunitats, i altres mesures absurdes, com la màscara d’exteriors, per a prendre mesures que poden afectar mínimament els guanys d’una de les patronals de la salut s’ha necessitat que el sistema hospitalari torni a estar al límit i la xifra de morts per sobre dels 250 diaris.

Altres sectors de la sanitat privada continuen fent el seu “agost”, com els laboratoris que fan PCR a 20, 30 i fins i tot a 50 euros, o la sanitat privada que segueix sense ser intervinguda per a alleujar la càrrega de treball d’hospitals i personal de la pública.

El govern ha aprovat en la Comissió Interministerial un topall de preus per a un producte sanitari de primera necessitat. Aquesta serà publicada demà mateix en el BOE i el dissabte entrarà en vigor. Tot això demostra que el govern sí que té la capacitat de poder intervenir el mercat per a fixar preus màxims d’un producte de primera necessitat.

La mesura, presa quan la situació crítica de la pandèmia no li ha deixat una altra opció, desmenteix per tant els laments d’impotència, tant del PSOE com d’Unides Podemos, davant l’escalada d’altres productes de primera necessitat com la llum.

Aquesta ve escalant el seu preu en l’últim any, arribant-se a disparar per sobre del 80%. Són milions les llars en situació de pobresa energètica o en risc d’estar en ella, i encara més els que han vist en la factura de la llum una de les principals fonts de pèrdua de poder adquisitiu aquest 2021.

El govern de Pedro Sánchez va rebaixar els impostos de la factura i va anunciar un augment de les càrregues impositives als beneficis extraordinaris que han quedat en no res amb les pujades posteriors. La seva promesa que al desembre la mitjana pagada per cada llar seria igual o inferior a 2019 ha quedat en una mentida absoluta.

Per què no intervé el mercat elèctric i marca un preu màxim del preu de la llum per a les llars? Per què ni tan sols ho fa per als més vulnerables? La raó la trobem en la llarga llista de ministres del PSOE, que al costat d’altres del PP, JxCat, PNB... estan asseguts en els Consells d’Administració de les grans elèctriques. No tant perquè hagin de pagar-los el seient, sinó perquè aquestes portes giratòries només constaten el rol servil dels diferents partits i governs, inclòs el “més progressista de la història”, als grans lobbies elèctrics.

Tant en el cas de la Farmaindustria, els beneficis de la qual estan anteposant-se a un pla racional i efectiu contra la pandèmia -vegeu el cas de les patents de les vacunes i els nous ceps del virus -, com el mercat energètic no pot quedar en mans d’un grapat de capitalistes. La seva intervenció immediata, en la perspectiva que passin a ser nacionalitzades sota el control dels seus treballadors i usuaris, és una qüestió de vida o mort per a milions.


Facebook Twitter
Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

L'ANC convoca a una manifestació davant l'ampliació del delicte de desordres greus

L’ANC convoca a una manifestació davant l’ampliació del delicte de desordres greus

CGT Catalunya: "Més repressió a la protesta a canvi d'eliminar la sedició"

CGT Catalunya: "Més repressió a la protesta a canvi d’eliminar la sedició"

Òmnium: "el delicte de desordres públics agreujats és un pas en la criminalització de la dissidència política"

Òmnium: "el delicte de desordres públics agreujats és un pas en la criminalització de la dissidència política"

El govern s'assegura la majoria per aprovar els Pressupostos després de pactar amb EH Bildu

El govern s’assegura la majoria per aprovar els Pressupostos després de pactar amb EH Bildu

Rècord d'encariment de la cistella de la compra a l'octubre amb una alça de preus del 15%

Rècord d’encariment de la cistella de la compra a l’octubre amb una alça de preus del 15%

La reforma del delicte de malversació podria afavorir a condemnats pels casos ERE, Noos i Gürtel

La reforma del delicte de malversació podria afavorir a condemnats pels casos ERE, Noos i Gürtel

Impressionant marea blanca desborda Madrid en defensa de la sanitat pública

Impressionant marea blanca desborda Madrid en defensa de la sanitat pública